lördag 2 april 2011

Seglingar 2009-2010

Om tidigare seglingar kan du läsa om du följer nedanstående länk
http://www.abc.se/Nefertiti/Willrose/index.htm

Februari 2009
Willrose lämnar Charlotte Amalie på St Thomas den 8 februari 2009. Gör några stopp på södra och västra Puerto Rico. I Mayagues skaffar vi en cruising licens för USA. Seglar vidare över Mona passet till Luperon i Dominicanska Republiken på ön Hispaniola. 
 
Florida i sikte

Stannar några dagar i världens bästa orkanhåla med fantastiskt trevliga människor. Tyvärr har vi lite bråttom att komma till USA för Klara har en flight den 5 mars från Miami till Stockholm.
Seglar genom blåsiga Bahamas. På flera ställen måste man segla genom mycket grunda och trånga passager. I de fallen väljer vi att inte segla på nätter. Ankrar istället i några vikar utan att gå iland. 
På morgonen den 28 februari passerar vi Golfströmmen och ankrar någon timme senare i en vik i West Palm Beach i Florida.

Mars – April 2009
Efter att Klara har åkt till Stockholm den 5 mars fortsätter Lasse att segla norrut längs Floridas inre vattenvägar. Dessa Intercoastal Water Ways (förkortat ICW uttalas ”ajsidabliu”) sträcker sig ända upp till Cheaspeake Bay.


Sjösättning i Hague Marina


Tommy och Ingeborg följer med några dagar, håller Lasse sällskap och hjälper till. Lasse fortsätter sen ensam längs norra Florida, Georgia och Syd Carolina till Myrtle Beach i norra Syd Carolina. Här tas Willrose upp på land i Hague Marina belägen i en sidotarm av kanalen. Lasse åker till Stockholm.


Juli-September 2009

Båten sjösätts och vi seglar norrut, delvis på ICW, delvis längs kusten. Stannar några dagar i Cheasapeake Bay, hyr en bil och åker till Washington DC där vi besöker alla ”turistmåsten”.
Efter ett par dygns segling utanför New Jersey’s kust anländer vi en dimmig morgon till New York. Får en plats på en boj i en marina på Hudson floden utanför Manhattan. Vi får besök av Stefan och Katarina som stannar med oss en vecka. 


Katarina

Stefan


Vi gör NY tillsammans, bl.a. seglar vi till Frihets Gudinnan och går på teater på Brodway. Vi umgås också med Niklas och hans familj, bjuds på middag och får personlig guidning i FN.
Vi lämnar NY den 19 augusti och fortsätter österut längs Long Island Sund, och sen norrut mot USA’s seglarmecka Newport, Rhode Island. Efter en utflykt till Niagara flyger Klara till Stockholm medan Lasse seglar till Willrose's nya viloplats i Newbury Port Masachussets, c:a 100km norr om Boston.Maj-September 2010

Lasse kommer till Newburyport i mitten på maj och sätter igång med att iordningställa båten, som sjösätts den 12 juni. Klara anländer den 22 juni. Efter att vi firat midsommar med Rolf och Leanne förbereder vi oss att lämna USA. Det är nämligen så att vår Cruising Licence har gått ut och för att få en ny måste Willrose lämna landet. Efter utklarering hos Customs and Borderprotection lämnar vi Newburyport och seglar mot Kanada. Efter drygt två dygns segling ankrar vi i St. Andrews, en mysig liten stad på gränsen till USA. En mycket vänlig hamnkapten anvisar en boj. Här känner vi oss jättevälkomna. Stannar här några dagar och vänder tillbaka till USA. Skaffar en ny Cruising Licens i Eastport.
Sommarens segling  på Maine kusten kan börja. Här är det som att segla i Stockholms skärgård, många fina vikar många fina skogsbeklädda öar. Det finns dock vissa skillnader till exempel tidvatten som för  med sig strömmar och  vattendjupet varierar. På vissa ställen är djupskillnaden upp till sex meter. Därför går det inte att lägga till vid en strand eller berg, man får alltid ligga på svaj och ta jollen till land.
I Maine är det fritt att fiska hummer hela året om, vilket gör att överallt finns hummer tinor utlagda. Detta gör att det ibland är lite svårt att hitta fri väg, speciellt då det är ofta dimma, som kan vara både tät och långvarig. Trots alla svårigheter blir vår vistelse här mycket angenäm. Vi hinner besöka många mysiga ställen, äta massor med billig hummer och se oss om.
I juli kommer Stefan och vi seglar och turistar tillsammans, bl.a. besöker vi svenskbygder i norra Maine och besöker många sevärdheter i Boston.
Klara flyger hem den 11 augusti och Lasse seglar själv de sista 100 sjömilen till hemmahamnen i Merrimack River i Newburyport. Gör i ordning båten för vinter och flyger hem den 21 september.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar