söndag 17 juli 2011

På Atlanten

18 juni for vi till Newburyport några mil norr om Boston, där båten låg i floden Merrimac.
Vi seglade ut därifrån den 28:e juni med sikte på Horta på Azorerna ungefär 2000 sjömil bort. Det tog oss ett par dagar att komma ut ur Maine-bukten och under den tiden var det en hel del dimma. Då vi kände att golfströmmen är något av en ovädersmagnet beslöt vi att korsa den nästan vinkelrätt. Vi fick ändå en kraftig medström ett tag och loggade ett dygn cirka 170 sjömil. Det normala för oss är 120-130 sjömil. Vi hade via satelit-telefon kontakt med Jonas som gav oss väderrapporter. Vi fick också ner väderfaxar ibland. Vi fick en kallfront över oss en dag med hårda vindar och en del åska. Ett par timmar när det var som värst bara länsade vi med vinden.
Ungefär halvvägs rapporterade Jonas om ett lågtryck som höll på och bildas och senare skulle komma på oss enligt prognoserna. För att slippa det ändrade vi kurs från ostlig till sydostlig. På det sättet slapp vi detta eventuella oväder.
Mot slutet av resan seglade vi in i det Azoriska högtrycket och fick mestadels labra vindar ibland med och ibland emot.
Så slutligen efter 17 dygn, torsdagen den 14 juli nådde vi Horta. Den loggade distansen blev 2052 sjömil.
Under denna del av seglingen hade vi en gast med, en väninna till Klara. Hon flög till Sverige därifrån och vi förberedde för nästa etapp till Las Palmas ungefär 900 sjömil bort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar