lördag 31 mars 2012

Till Tenerife

Vår vistelse på Lanzarote närmar sig slutet för den här gången. Vi har avtalat tid med Jonas att mötas på södra Tenerife. Jonas och Angelica med barnen Ellinor och Felicia kommer till södra flygplatsen på Tenerife den 1 april.
Vi bestämmer att ha några dagar på oss att ordna i båten inför deras besök. Den närmaste vägen mot målet Las Galletas på södra Tenerife är att segla norr om Gran Canaria för att sedan segla mellan Gran Canaria och Tenerife.
De förhärskande vindar i den här delen av Atlanten är nordliga till ostliga. Dagen då vi lämnar Lanzarote den 28 mars blåser det västliga vindar, vilket innebär rakt emot.
Visserligen är inte vinden starkt, men det är aldrig roligt att köra mot vind. Vi använder vår vanliga taktik att köra maskin och samtidigt ha storseglet uppe för att stadga upp båten. Vi ”motorkryssar” ganska nära vind på det sättet. Till att börja med kan vi inte riktigt hålla kursen norr om Gran Canaria och vi befarar att vi kommer att behöva gå söder om Gran Canaria, vilket är en omväg.
Det blir en ganska guppig resa på ett något oroligt hav. Vinden vrider så småningom lite mot norr och vi klarar att ligga norr om Gran Canaria då natten faller. Fram tills nu har vi inte mött några fartyg. Här är det dock mycket trafik, så det gäller att vara ordentligt vaken och på alerten för att inte råka ut för någon kollision. De många ljusen från land och fyrar och fartyg förvirrar. Värst är de kryssningsfartyg som plötsligt kan byta kurs utan förvarning. Dessa flytande nöjespalats är så belysta så det är svårt att urskilja deras positionsljus som visar deras manövrar. Lasse råkar ut för en sån, som plötsligt girar mot oss och han får panikköra för att undvika att bli påseglad. Kaptenen onykter?
Efter att ha rundat nordvästra hörnet på Gran Canaria är vi åter ensamma på havet. Äntligen får skepparen lite sömn. Klara vakar resten av natten. På förmiddag är det bara några sjömil kvar till målet. Lasse upptäcker en pir och vi skönjer master innanför piren. Vi anropar Las Galletas marina och talar om att vi är framme. Vi får besked att en marinero kommer att anvisa en plats.
Vi tar ner segel, hänger ut fendrarna och sätter fast fånglinor. Väl förbereda går vi in i hamnen. Det ser inte alls ut som på skissen vi såg på webben. Vi konstaterar att hamnen har blivit ombyggd och förbättrad. En mycket bra marina. Men var är playan? Playan har försvunnit. En marinero anvisar plats vid en pontonbrygga. Vi förtöjer och traskar till marinakontoret. Efter ett samtal med hamnkaptenen förstår vi äntligen att vi har hamnat i Marina St. Miguel! Utmärkt och välskyddad marina, men för övrigt finns här ingenting. Bara några golfbanor, hotell och en stor byggplats.
Dagen därpå flyttar vi till Las Galletas som ligger 3 sjömil västerut.
Nu väntar vi på våra gäster!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar